dimarts, 16 de novembre del 2010

Ja som Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanita

Els castells ja són Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat de la Unesco.
Ha estat a Nairobi, a Kènia, a la cinquena sessió del Comitè per a la Salvaguarda del patrimoni cultural Immaterial.
La proposta dels castells ha estat la número quaranta que s’ha presentat i ha estat aprovada quan faltàvem deu minuts per les quatre de la tarda.

Els membres de la delegació catalana han mostrat la seva satisfacció pel reconeixement.
A Tarragona, l’acte s’ha seguit a través d’una pantalla instal•lada al Palau de Congressos, on també ha esclatat l’eufòria en saber-se el veredicte.
L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha destacat des del Palau que els castells són un dels patrimonis culturals més exportables de Catalunya.
També el Delegat del Govern, Xavier Sabaté, ha valorat la designació. Ha dit que és decisiva per la projecció internacional dels valors castellers, el camp de Tarragona i la cultura catalana.
També a Valls s’ha instal•lat una pantalla gegant on s’ha seguit l’acte de Nairobi i on s’ha celebrat la decisió de la UNESCO amb una gran festa amb les colles locals.
La UNESCO ha destacat que els castells són percebuts pels catalans com a part integrant de la seva identitat cultural i proporcionen un sentit de continuïtat, cohesió social i solidaritat.
El conseller de Cultura, Joan Manel Tresserras, ha dit que la declaració és un reconeixement internacional molt important per a la cultura catalana i per al món casteller en particular i ha destacat que aquest reconeixement ens referma la singularitat i ens fa més universals.
Miquel Botella, president de la Coordinadora de Colles Castelleres, ha explicat que la declaració és la culminació de la progressió que els castells han seguit els darrers anys i s’ha mostrat convençut que servirà per augmentar l’interès dels ciutadans.
Tarragona es planteja col•locar una placa commemorativa en alguna de les places castelleres més emblemàtiques de la ciutat per recordar el reconeixent de la UNESCO. S’estudia que pugui ser la plaça de les Cols, tot i que la de la Font, ara per ara, també té molts números.

Mentrestant, molts tarragonins estan cridats a assistir a la festa de celebració que es farà dissabte a Barcelona, a l’antiga fàbrica de la Damm.
Un acte al que assistiran molts dels que aquest dimarts han defensat a Nairobi la candidatura dels castells.
És els cas del president del Parlament, Ernest Benach, que ha destacat que el món ha obert les portes a Catalunya.

La llista Representativa del patrimoni Immaterial de la Humanitat ja inclou 213 elements.
Ja hi eren la Patum de Berga i el Misteri d’Elx i ara s’hi afegeixen, a banda dels Castells, la Dieta Mediterrània, el flamenc o el Cant de la Sibil•la, de Mallorca, entre d’altres.